Yaşıyoruz ama varolabiliyor muyuz?

Tarihi Camilerin Elektronik Cihazlarla Donatılması Tartışma Yaratıyor

Bazı şehirlerde, asırlık taş duvarlarına matkapla delikler açılarak monte edilen elektronik cihazlar, sağdan sola doğru kırmızı ışıklarla namaz vakitlerini gösteriyor. Bu cihazların maliyeti hayırseverler tarafından karşılanıyor ancak bu uygulama tartışmalara neden oluyor. Beş vakit ezan okunan yerlerde, herkesin elinde telefonlar varken bu tarz operasyonlara gerek olup olmadığı sorusu akıllara geliyor. Ecdad yadigarı camilerin bu modern uygulamalarla yara alması pek çok kişiyi rahatsız ediyor.

Özellikle Orta Anadolu’nun bir şehrinde, Selçuklu döneminden kalma bir camide, sadece plastik boncuk tesbihlerin yerde durmasını engellemek amacıyla ahşap sütuna çivi çakılmasıyla sütunun çatladığına tanık olundu. Başka bir şehirde ise asırlık bir caminin duvarına dikdörtgen şeklinde bir oyuk açılarak içine kalorifer radyatörü yerleştirilmişti.

Bu tür uygulamaların insanları tarihi ve kültürel miraslarına sahip çıkmaya davet etmesi ve geçmişten dersler çıkarmaları gerektiğine vurgu yapılıyor. Kimlik ve kültürün korunması konusunda daha duyarlı olunması gerektiği belirtiliyor.

Çağımızın Yabancılaşma ve Kimlik Sorunu

Doğu Batı Arasında İslam adlı kitabında Aliya İzzetbegoviç, günümüzde şehirleşmenin insanları nasıl etkilediğine dikkat çekiyor. Şehirleşme ve modernleşme süreciyle insanların kimliklerinden uzaklaştığı ve dindarlık seviyelerinin düştüğü ifade ediliyor.

Hayatın içi boşaltıldığı ve yüzeysel bir yaşam tarzının benimsendiği vurgulanıyor. Herkesin birbirini taklit ettiği ve klişelere sıkışıldığı modern dünyada, değerlerin önemini yitirdiğine değiniliyor.

Şehrin kudurgan sesinin insanları sağır ettiği, insanların artık çoğu zaman birbirini anlamadığı belirtiliyor. Hayatın dili artık bilinmeyen bir yabancı dil haline gelmiş durumda ve insanlar duyduklarını anlamakta güçlük çekiyor.

Yeni binaların geniş pencerelerle kaplanmasının, insanları dışarıya bakar gibi yapma çabası olarak yorumlanmasıyla, günümüzdeki kimlik ve yabancılaşma sorunlarına dikkat çekiliyor.

Related Posts

Euro Bölgesi’nin ticari faaliyeti sınırlı arttı

Haziran ayı Euro Bölgesi’ndeki şirketlerin ticari faaliyetlerinde sınırlı artış yaşandı.

Emekli maaşına ne kadar zam yapılacak? Üç ihtimal masada!

Emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli maaşına ne kadar zam yapılacak? Temmuz zammı hangi enflasyon oranına göre belirlenecek? Emekli maaşına yapılacak zam ne zaman kesinleşecek? İşte tüm ayrıntılar…

Günlerdir zam geliyordu: Nihayet indirim haberi geldi

İran-İsrail gerilimi nedeni ile Brent petrol ve döviz kurunda dalgalanmalar yaşanıyor. Gelişmeler akaryakıt fiyatlarını da etkiliyor. İsrail’in İran’a düzenlediği saldırı sonrası küresel petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş, Türkiye’de akaryakıt …

Altın düşüşe geçti: Alım fırsatı mı?

İsrail ile İran arasında başlayan çatışmaların ardından yükselişe geçen altında ivme aşağı dönmeye başladı. Artan jeopolitik risklerle birlikte yatırımcıların güvenli liman olarak döndüğü altında fiyatlar haftaya yüksek başlarken haftayı bitirirken …

Sigara ve tütün ürünlerine dev vergi zammı hazırlığı

Yeni hazırlanan tasarıya göre, tütün ürünlerine uygulanan vergilerde ciddi artışlar öngörülüyor. 1.000 adet sigara için belirlenen asgari vergi miktarının yaklaşık %139 oranında artırılarak 215 euroya kadar yükselmesi bekleniyor. Kıyılmış tütün …

TÜİK, nisan ayına ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı. Buna göre, ihracat birim değer endeksi, nisanda geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 3,3 yükseldi. Endeks, Nisan 2024’e göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 11 …