Yaşıyoruz ama varolabiliyor muyuz?

Tarihi Camilerin Elektronik Cihazlarla Donatılması Tartışma Yaratıyor

Bazı şehirlerde, asırlık taş duvarlarına matkapla delikler açılarak monte edilen elektronik cihazlar, sağdan sola doğru kırmızı ışıklarla namaz vakitlerini gösteriyor. Bu cihazların maliyeti hayırseverler tarafından karşılanıyor ancak bu uygulama tartışmalara neden oluyor. Beş vakit ezan okunan yerlerde, herkesin elinde telefonlar varken bu tarz operasyonlara gerek olup olmadığı sorusu akıllara geliyor. Ecdad yadigarı camilerin bu modern uygulamalarla yara alması pek çok kişiyi rahatsız ediyor.

Özellikle Orta Anadolu’nun bir şehrinde, Selçuklu döneminden kalma bir camide, sadece plastik boncuk tesbihlerin yerde durmasını engellemek amacıyla ahşap sütuna çivi çakılmasıyla sütunun çatladığına tanık olundu. Başka bir şehirde ise asırlık bir caminin duvarına dikdörtgen şeklinde bir oyuk açılarak içine kalorifer radyatörü yerleştirilmişti.

Bu tür uygulamaların insanları tarihi ve kültürel miraslarına sahip çıkmaya davet etmesi ve geçmişten dersler çıkarmaları gerektiğine vurgu yapılıyor. Kimlik ve kültürün korunması konusunda daha duyarlı olunması gerektiği belirtiliyor.

Çağımızın Yabancılaşma ve Kimlik Sorunu

Doğu Batı Arasında İslam adlı kitabında Aliya İzzetbegoviç, günümüzde şehirleşmenin insanları nasıl etkilediğine dikkat çekiyor. Şehirleşme ve modernleşme süreciyle insanların kimliklerinden uzaklaştığı ve dindarlık seviyelerinin düştüğü ifade ediliyor.

Hayatın içi boşaltıldığı ve yüzeysel bir yaşam tarzının benimsendiği vurgulanıyor. Herkesin birbirini taklit ettiği ve klişelere sıkışıldığı modern dünyada, değerlerin önemini yitirdiğine değiniliyor.

Şehrin kudurgan sesinin insanları sağır ettiği, insanların artık çoğu zaman birbirini anlamadığı belirtiliyor. Hayatın dili artık bilinmeyen bir yabancı dil haline gelmiş durumda ve insanlar duyduklarını anlamakta güçlük çekiyor.

Yeni binaların geniş pencerelerle kaplanmasının, insanları dışarıya bakar gibi yapma çabası olarak yorumlanmasıyla, günümüzdeki kimlik ve yabancılaşma sorunlarına dikkat çekiliyor.

Related Posts

New York borsası düşüşle açıldı (15 Mayıs 2025)

Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,65 azalarak 41.777,98 puana düştü. S&P 500 endeksi yüzde 0,39 kayıpla 5.869,82 puana, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,6 gerileyerek 19.031,24 puana indi. Hafta başında ticaret savaşı endişelerinin hafiflemesiyle destek …

Avrupa nakit parayı kaldırmaya hazırlanıyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyesi Piero Cipollone, nakit para döneminin kapanacağını dijital paranın çıkarılmasının hızlandırılacağını açıkladı.

TÜİK’ten dikkat çeken nisan raporu: Tarımda zamlar hız kesmedi!

Tarımda üretici fiyatları nisan ayında yıllık bazda artarken, aylık bazda sınırlı bir gerileme yaşandı. Bazı ürün gruplarında fiyatlar düşerken, özellikle meyve ve hayvansal ürünlerde dikkat çekici artışlar görüldü.

Altın bir ayın en düşük seviyesinde: Gram ne kadar oldu?

Altın bir ayın en düşük seviyesinde: Gram ne kadar oldu?

İlk resmi açıklama geldi: Milyonlarca kadın için emeklilik yolu açılıyor

Evde bakım ve işleri yürüten milyonlarca kadının bu emeğinin maddi karşılığı yok. Ücretsiz ev içi çalışan kadınlar bir yandan da güvencesiz. Evli oldukları erkeğe bağlı olarak şartları oluşan kadınların emekli olma şansı bulunmuyordu. Bir süredir …

TCBM analizi: Altın yüzde 77 yükseldi, konut ve otomobile talep arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) blog sayfası Merkezin Güncesi’nde yayımlanan analizde, altın fiyatlarında yaşanan gelişmeler ve etkileri ele alındı Mehmet Selman Çolak ve Mehmet Emre Şamcı’nın imzasını taşıyan “Altın Fiyatı Kaynaklı …