TCBM analizi: Altın yüzde 77 yükseldi, konut ve otomobile talep arttı

Altın Fiyatlarındaki Artış Konut ve Otomobil Piyasalarını Nasıl Etkiliyor?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) blog sayfası Merkezin Güncesi’nde yayımlanan analize göre, altın fiyatlarındaki artışın konut ve otomobil piyasalarına olan etkisi incelendi.

Mehmet Selman Çolak ve Mehmet Emre Şamcı’nın kaleme aldığı “Altın Fiyatı Kaynaklı Servet Artışının Konut ve Otomobil Piyasalarına Etkisi” başlıklı yazıda, Türkiye genelinde altın mevduat tercihlerindeki farklılaşma ele alındı ve altın fiyatlarındaki artışın konut ve otomobil piyasaları üzerindeki etkisi detaylı bir şekilde incelendi.

Analize göre, altın fiyatları küresel piyasalarda Eylül 2023-Nisan 2025 döneminde dolar bazında yüzde 77 arttı. Bu artışın nedeni olarak küresel belirsizliklerdeki artış ve merkez bankalarının yoğun altın alımları gösterildi.

Artan altın fiyatları ile Türkiye’de altın mevduatının payının arttığı belirtilen analize göre, altın sahiplerinin servetlerinde ciddi artış yaşadığı vurgulandı. Ayrıca, altın mevduat oranındaki yükselişin konut ve otomobil taleplerini nasıl etkilediği de detaylı bir şekilde incelendi.

Analizden elde edilen verilere göre, altın fiyatlarındaki artış ile konut birim fiyatları arasında pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gözlendi. Bu durum, altın mevduatının oranının yükselmesiyle konut birim fiyatlarının da arttığını gösteriyor.

Aynı şekilde, otomobil satışları da altın fiyatlarındaki artış sonrasında yüksek altın mevduat oranına sahip illerde göreli olarak artış gösterdi. Bu durum, otomobil talebinin konuta göre daha esnek bir şekilde arttığını gösteriyor.

Sonuç olarak, altın fiyatlarındaki artışın konut ve otomobil piyasalarında talebi arttırdığı ve bu durumun fiyatlara yansıdığı belirtildi. “Talep artışı, arzı esnek olmayan konut piyasasında fiyatlarda, arzı nispeten esnek olan otomobil piyasasında ise satış adetlerinde artış olarak karşımıza çıkıyor.” ifadesiyle analizin sonucu özetlendi.

Related Posts

Türk malı imajını tehlikeye sokacak gelişme: Bakanlığın uyarıları da işe yaramadı

Tarım Orman Bakanlığı, AB’ye ihraç edilen kuru incirlerde aflatoksin ve okratoksin-A uygunsuzlukları sebebiyle Türkiye’ye yönelik RASFF tarafından (Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi) yapılan bildirimlerde artış olduğuna dikkat çekti. Bakanlık, ihracatçılara gönderdiği yazıda alınan önlemlerin sahada tam anlamıyla uygulanmadığını gösterdiğini bildirdi.

Ara zam artık acil! Yoksulluk 85 bini aştı, açlık asgariyi yedi bitirdi

Türk-İş’in yayınladığı Haziran 2025 açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sadece gıda için yapması gereken aylık minimum harcama tutarı 26.115 TL’ye ulaştı. Gıda dışındaki temel ihtiyaçlar—kira …

Suudi Arabistan’da işsizlik düştü

Suudi Arabistan işsizlik oranı rekor düşük seviyeye geriledi.

Warren Buffett servetini dağıtıyor: En zengin listesindeki sıralaması değişti

ABD’li milyarder Warren Buffett, bu yıl Gates Vakfı ve aile vakıflarına 6 milyar dolarlık hisse bağışladı böylece Buffet’ın toplam yaptığı bağışların değeri 60 milyar doları aştı. Buffet’ın bağış sonrası dünyanın en zenginlerindeki sıralaması değişti.

Suudiler imzayı attı: Dev doğal gaz boru hattı için büyük anlaşma

Suudi Arabistan’da enerji sektöründe önemli bir gelişme yaşandı. Ülkenin enerji devi Aramco’nun yürüttüğü Master Gaz Sistemi-3 (MGS-3) projesinin dokuzuncu paketi için Qapqa şirketi, A.Hak Pijpleidingen Saudi Company ile yeni bir anlaşmaya imza attı …

Ekonomist Alaattin Aktaş: Akaryakıt indiriminin haziran enflasyonunu düşük göstermek için yapıldığı iddiasının karşılığı yok

Ekonomist Alaattin Aktaş: Akaryakıt indiriminin haziran enflasyonunu düşük göstermek için yapıldığı iddiasının karşılığı yok