Google, Gemini yapay zeka asistanını daha geliştirmek için yeni bir adım atıyor. Yapay zeka asistanı, metin üretimi ve Google Fotoğraflar entegrasyonunun yanı sıra artık görsel düzenleme yeteneğine sahip olacak. Artık kullanıcılar, telefon veya bilgisayarlarından yükledikleri görsellerde düzenleme yapabilecekler.
Gemini AI ile görsel düzenleme dönemi başlıyor
Yeni özellik sayesinde Gemini, arka plan değişikliği, nesne ekleme veya çıkarma, yazı ve çıkartma yerleştirme gibi işlevleri doğal dil komutlarıyla gerçekleştirebilecek. Mesela, bir fotoğraftaki saç rengini değiştirmek ya da farklı bir aksesuar denemek istediğinizde, Gemini, komutu alıp buna uygun şekilde yeni bir görsel oluşturacak.
Bu özellik, geçtiğimiz Aralık ayında sınırlı bir test grubuna sunulmuştu. Ayrıca, Mart ayında filigranların kaldırılması gibi özelliklerin de test edildiği ortaya çıkmıştı. Bu durum, telif hakkı ihlali ve kötüye kullanım endişelerini beraberinde getirdi. Google ise, bu sorunlara karşı dijital olarak gizli filigranlar yerleştirerek önlem almıştır.
Yeni düzenleme özelliği şu anda yavaş yavaş kullanıma sunuluyor. Google, bu özelliğin önümüzdeki haftalarda 45’ten fazla dilde ve daha fazla ülkede erişilebilir olacağını duyurdu.
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’nde üretilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili aşıda, yakın zamanda insan üzerinde faz çalışmalarına başlanacağı bildirildi. Koronavirüs aşısı olan Turkovac’ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, yapılacak birkaç deneyin ardından her şeyin yolunda gitmesi halinde bu yılın sonunda insan faz çalışmalarına başlanabileceğini söyledi.
Otonom araçların geleceği hâlâ parlak görünse de, fiyat avantajı henüz gerçekleşmiş değil. Yeni yayımlanan bir rapor, robotaksilerin, özellikle de sürücüsüz araçlar kullanan Waymo’nun, geleneksel sürücülü araçlardan daha pahalı olduğunu ortaya koydu.