Ekonomist Hakan Kara: Sıkı para politikası ve yavaşlayan ekonomiye rağmen Türkiye’nin tüketim malı ithalatı artıyor

Eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara: Türk Lirası Reel Olarak Değerli!

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, Türkiye’nin uyguladığı sıkı para politikasına rağmen tüketim malı ithalatının artmaya devam ettiğini belirtti. Ayrıca, Türk Lirası’nın reel olarak değerli olduğunu vurguladı.

Ekonomist Kara, Türkiye’nin enflasyonu düşürmek amacıyla sıkı para ve kredi politikalarını uygulamasının büyümeyi yavaşlattığını ifade etti. Aynı zamanda, Türkiye’deki tüketim malı ithalatının hala artış gösterdiğine dikkat çekerek, Türk Lirası’nın gerçek değerinden daha yüksek olduğunu belirtti.

Hakan Kara, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye’de faizlerin ve haftalık repo faizinin yüzde 49’a kadar yükseldiği bir ekonomik ortamda, ekonominin yavaşladığını ancak tüketim malı ithalatının güçlü seyrini sürdürdüğünü dile getirdi.

Diğer ekonomistler de yüksek faiz oranları ve büyüme yavaşlamasına rağmen Türk Lirası’nın diğer para birimlerine karşı fazla değerli olduğunu ve bu durumun Türkiye’yi turizm gibi alanlarda zorlayabileceğini belirtti. Değerli para biriminin insanların diğer ülkeleri tercih etmelerine sebep olabileceğini vurguladılar.

Tüketim malı ithalatındaki artış trendine dikkat çeken Kara, Türk Lirası’nın hala reel olarak değerli olmasından kaynaklandığını ifade etti.

Kara’nın sözleri şu şekilde:

“Para-kredi politikası sıkı olmasına rağmen ve ekonomi yavaşlarken tüketim malı ithalatı artmaya devam ediyorsa, paranızın reel olarak değerli olduğu ihtimali yüksektir.”

Related Posts

Rekabet Kurulu’ndan süt firmalarına soruşturma

Rekabet Kurulu, çiğ süt alımında faaliyet yürüten 40, süt yemi satışı pazarında yer alan 3, paketlenmiş süt ve süt ürünleri üretimi ile satışını yapan 13 teşebbüs hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı.

AKP’li vekilden döviz yasağı önerisi: ‘Ekonomist değilim ama…’

AKP’li İsmail Güneş, dövize yönelik yasak önerisini Merkez Bankası Başkanı’na sundu. Güneş, döviz alımını sadece ihracat ve ithalat yapanlara sınırlayarak çözüm önerdi.

Yeniçağ Gazetesi: Çayın yanına bisküvi dönemi sona erdi

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… Gazetemizi okumak için tıklayınız… EMEKLİ TÜİK MARİFETİYLE YOKSULLUĞA MAHKÛM EDİLDİ TÜİK’in 5 Mayıs’ta açıkladığı enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek “Sahte TÜİK verilerine göre değil …

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Yasaklar- yolsuzluk- yoksulluk

AKP iktidara gelmeden önce 3Y’yi seçim vaadi olarak kullanıyordu Yasakları, yolsuzluğu ve yoksulluğu bitireceklerini iddia ediyorlardı. Aradan geçen 23 yılda 3Y yaygınlaştı. Türkiye için sıradanlaşan bir günde yasak, yoksulluk ve yolsuzluğun örnekleri aynı anda görüldü.

Satışa çıkarılan Bellona’yı bayileri satın aldı

TMSF, 6 Nisan tarihli ihale ile Türkiye’nin önde gelen mobilya üreticilerinden Bellona’nın tüm hisselerini satışa çıkarmıştı. 7 milyar TL muhammen bedelle düzenlenen ihalede şirket, Bellona bayilerinin ortaklaşa kurdukları Bellona Mobilya Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından 8 milyar 100 milyon TL’ye satıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir