Akılalmaz büyüklük, akılalmaz hız: Dünyanın tüm elektriğinin 100 katından fazla ve sadece 25 kentilyon saniye

ZEUS Sistemi, HERCULES’i Geride Bıraktı!

HERCULES’in yerini alan ZEUS sistemi, aynı üniversitenin bir önceki rekor sahibi olan HERCULES’in sınırını birkaç kat aşarak tahtını korudu. Verge’in haberine göre, ZEUS’un ilk denemesinde lazer, özel bir hücreye yönlendirildi ve helyum atomlarındaki elektronları kopararak plazma oluşturdu. Bu plazma sayesinde serbest kalan elektronlar hız kazandı ve lazerin arkasından ivme kazandı.

Plazmada ışığın yavaş ilerlemesi, elektronların hızlanmasına olanak tanıdı. Bu süreç, ZEUS’un gerçekleştireceği asıl deneyin provası niteliğindeydi. Bu deneyde, hızlandırılmış elektronlar, karşı yönden gelen lazer atımlarıyla çarpıştırılacak. Bu çarpışma, 3 petawatt gücündeki lazerin 1 milyon katı kadar güçlü olacak şekilde davranmasını sağlayacak ve ZEUS’un “zettawatt-eşdeğeri” unvanını haklı çıkaracak.

Güvenlik önlemleri kapsamında, ZEUS, kızılötesi lazer atımlarını kontrollü bir şekilde yönlendirmek için difraksiyon ızgaraları kullanıyor. Bu sayede lazerin yoğunluğu kontrol altında tutuluyor ve güvenlik sağlanıyor.

Hedef: Daha Küçük ve Ucuz Sistemler Geliştirmek

ZEUS’un bir diğer amacı ise, büyük parçacık hızlandırıcıların sağladığı enerjiyi daha kompakt ve uygun maliyetli sistemlerle sağlayabilmek. 16 milyon dolara inşa edilen ZEUS, maliyeti göz önüne alındığında büyük bir potansiyele sahip.

Dr. Vyacheslav Lukin, yapılan araştırmaların, kanser tedavilerinden yumuşak doku görüntüleme tekniklerine kadar birçok alanda çığır açabileceğini belirtirken, ZEUS sayesinde kozmik fenomenlerin daha iyi anlaşılacağını vurguladı.

“Sadece Güçlü Bir Lazer Değil”

California Üniversitesi fizik profesörü Franklin Dollar, ZEUS’un sadece güçlü bir lazer olmadığını, aynı zamanda farklı deneylere imkan tanıdığını ve bilimsel önceliklere destek vererek yüksek yoğunluklu lazer biliminin canlanmasına yardımcı olduğunu ifade etti.

Related Posts

EN YAKIT, Miles&Smiles statü mili kampanyasına dahil oluyor

Türkiye’nin elektrikli şarj ağı işletmeci lisansını alan ilk firma olan EN YAKIT, Miles&Smiles’ın yapmış olduğu ‘Statü Mili Kampanyası’na dahil olarak, elektrikli araç kullanıcılarının araçlarını şarj ederken Statü Mili kazanmasına olanak sağlıyor.

Pirinç yufkasından robot yaptılar

Bilim insanları pirinç yufkasından nasıl robot yapılacağını keşfederek robotik uygulamalarda yepyeni olanakların önünü açtı.

Samsung yeni Galaxy Buds Core kablosuz kulaklığını tanıttı

Samsung yeni kablosuz kulaklık modelini tanıttı. Fiyat performans odaklı olarak tanıtılan cihaz, ilk olarak Hindistan’da satışa çıkacak.

KKKA aşısında sona doğru: İnsan üzerinde çalışmalar başlayacak

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’nde üretilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili aşıda, yakın zamanda insan üzerinde faz çalışmalarına başlanacağı bildirildi. Koronavirüs aşısı olan Turkovac’ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, yapılacak birkaç deneyin ardından her şeyin yolunda gitmesi halinde bu yılın sonunda insan faz çalışmalarına başlanabileceğini söyledi.

İnsanlar daha pahalı olsa da, sürücüsüz taksiyi tercih ediyor

Otonom araçların geleceği hâlâ parlak görünse de, fiyat avantajı henüz gerçekleşmiş değil. Yeni yayımlanan bir rapor, robotaksilerin, özellikle de sürücüsüz araçlar kullanan Waymo’nun, geleneksel sürücülü araçlardan daha pahalı olduğunu ortaya koydu.

Golfçüler Belek’te Avrupa şampiyonluğu için mücadele edecek

Antalya’nın Serik ilçesinde 141 amatör sporcunun mücadele edeceği European Senior Men’s and Ladies Championship, 12 Haziran’da başlayacak.