Kahve tutkunlarına kötü haber: Sağlık sorunlarına yol açabilir

Kafein Tüketimi İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Alman Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü’nden (BfR) Biyolog Dr. Anke Ehlers, kafein tüketimine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Ehlers’a göre, kafeinin orta düzeyde alınması uyarıcı ve olumlu etkiler sağlayabilir. Ancak yüksek dozlarda alınması halinde terleme, kaygı ve kalp ritmi bozuklukları gibi sorunlara yol açabilir.

Özellikle hamilelikte kafein tüketiminin fetüs gelişimini olumsuz etkileyebileceğini belirten Ehlers, gıda takviyelerinden yüksek dozda kafein alımının ölümcül olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Sağlıklı yetişkinler için güvenli kabul edilen tek bir kafein dozu 200 miligrama kadar olup, yaklaşık olarak iki fincan kahve veya dört fincan çayın karşılığına denk gelmektedir. Ancak her bireyin kafeine karşı duyarlılığı farklılık gösterebilir ve zamanla tolerans gelişebilir.

Çocuklar ve ergenlerde güvenli kafein miktarı vücut ağırlığıyla doğru orantılı olarak belirlenmektedir. Bu nedenle, bir çocuğun vücut ağırlığının her kilogramı için günlük 3 miligram kafein alımının uygun olduğu önerilmektedir.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı. 

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.

Duşta yapılan idrar büyük hata! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Şok diyet uyarısı: Hızlı kilo kaybı sağlığınızdan etmesin!

Yaz ayları yaklaşırken hızlı kilo verme isteği artıyor. Ancak uzmanlar, şok diyetlerin bağışıklık sisteminden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getirdiğini vurguluyor.

Avrupa ve Asya tehlikede! Ölümcül mantar hastalığı küresel ısınma ile yayılıyor

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, sıcak iklime sahip bölgelerde yaygın olan ölümcül bir mantar hastalığının küresel ısınma nedeniyle daha geniş alanlara yayılma ihtimali bulunuyor.