Pirinç yufkasından robot yaptılar

Bristol Üniversitesi’nde bir grup araştırmacı, Vietnam böreklerinde kullanılan malzemenin, genellikle yumuşak robotlarda tercih edilen silikonun gücüne ve esnekliğine rakip olabileceğini ortaya koydu. Pirinç yufkasının doğada çözünebilmesi, zehirli olmaması ve hatta yenilebilmesi gibi ek avantajları bulunmaktadır.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, Bristol Üniversitesi Fen ve Mühendislik Fakültesi’nden Christine Braganza, yaptıkları araştırmanın insanların kendi evlerinde sürdürülebilir bir şekilde yumuşak robotik alanında deneyler yapmalarını, yeni projeler geliştirmelerini sağladığını belirtiyor.

Araştırma, araştırmacılara yeni bir prototip oluşturma yöntemi sunarken, tarım ve ağaçlandırma gibi zor ulaşılabilen alanlarda tekrar ekim yapılması gibi uygulamalarda umut verici bir teknoloji sunmaktadır.

Ekip, bu malzemeden kendi kendine hareket edebilen bir robot yapmayı hedeflerken, aşçılık gibi çeşitli alanlarda da kullanım imkanları olduğunu belirtiyor.

YUMUŞAK ROBOTLARIN YÜKSELİŞİ

Geçtiğimiz ay Edinburgh Üniversitesi araştırmacılarının geliştirdiği tasarım, yumuşak robotiklerin yaygın olarak kullanılmasını engelleyen ölçeklenebilir üretim zorluklarının üstesinden gelmiştir.

Yumuşak robotik teknolojileri; biyotıp, nükleer enerji santrallerindeki bakım işleri ve uzay keşifleri gibi çeşitli alanlarda devrim yaratabilir.

Kullanılan malzemeler yumuşak robotları farklı ortamlara uyumlu hale getirirken, bazı durumlarda kendilerini tamir edebilme özelliği de sunmaktadır.

En son geliştirilen pirinç yufkası robotlar hakkında detaylı bilgiler, “Sustainable fabrication of biodegradable soft robotic actuators” başlıklı makalede 2027 IEEE 8. Uluslararası Yumuşak Robotik Konferansı Bildirisinde yer almaktadır.

Related Posts

Samsung yeni Galaxy Buds Core kablosuz kulaklığını tanıttı

Samsung yeni kablosuz kulaklık modelini tanıttı. Fiyat performans odaklı olarak tanıtılan cihaz, ilk olarak Hindistan’da satışa çıkacak.

KKKA aşısında sona doğru: İnsan üzerinde çalışmalar başlayacak

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’nde üretilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili aşıda, yakın zamanda insan üzerinde faz çalışmalarına başlanacağı bildirildi. Koronavirüs aşısı olan Turkovac’ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, yapılacak birkaç deneyin ardından her şeyin yolunda gitmesi halinde bu yılın sonunda insan faz çalışmalarına başlanabileceğini söyledi.

İnsanlar daha pahalı olsa da, sürücüsüz taksiyi tercih ediyor

Otonom araçların geleceği hâlâ parlak görünse de, fiyat avantajı henüz gerçekleşmiş değil. Yeni yayımlanan bir rapor, robotaksilerin, özellikle de sürücüsüz araçlar kullanan Waymo’nun, geleneksel sürücülü araçlardan daha pahalı olduğunu ortaya koydu.

Golfçüler Belek’te Avrupa şampiyonluğu için mücadele edecek

Antalya’nın Serik ilçesinde 141 amatör sporcunun mücadele edeceği European Senior Men’s and Ladies Championship, 12 Haziran’da başlayacak.

Uzmanlar uyarıyor: Venüs’ün asteroidleri Dünya’ya çarpabilir

Uzay boşluğunda sürüklenmeye devam eden ve Venüs ile aynı yörüngeyi paylaşan asteroidler, Dünya’yı tehdit edebilir.

150 milyon dolarlık faizsiz finansman anlaşması

Teknoloji ve iletişim şirketi Turkcell, Dubai İslam Bankası ile varılan anlaşma kapsamında, Körfez Bölgesi’nden 150 milyon dolarlık murabaha finansmanı sağladığını duyurdu.