Basit bir diş ağrısının altından MS çıkabilir!

MS Hastalığının İlk Belirtileri Diş Ağrısı ve Yüz Uyuşması Olabilir

Türkiye’de yaklaşık 80 bin kişinin mücadele ettiği MS hastalığında, ilk belirtiler genellikle diş ağrısı, yüz uyuşması ya da konuşma bozukluğu şeklinde kendini gösterebiliyor. Doç. Dr. Nurettin Diker, bazı durumlarda MS’in beyinden önce ağız ve çene bölgesinde belirtiler verebileceğini vurgulayarak, “Yüz ağrısı, çene uyuşması, konuşma ve yutma güçlüğü gibi şikayetlerle bize başvuran hastalarda, aslında ilk MS bulgularını gözlemliyoruz. Bu belirtiler genellikle diş ağrısı olarak yanlış yorumlanıp yanlış tedaviler uygulanabiliyor” dedi.

Diker ayrıca, diş hekimlerinin de MS’in erken belirtilerini fark edebileceğini belirtti. MS hastalarında diş eti hastalıklarının ve çürüklerin sağlıklı bireylere göre daha sık görüldüğünü vurgulayan Diker, “Bu durum sadece ağız sağlığını değil, genel sağlığı da tehdit ediyor” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Ayrıca, çürük olmayan ama bıçak saplanır gibi ağrılar yaşayan kişilerde bu durumun sinirsel kökenli olabileceğini belirten Diker, bu tür durumlarda mutlaka MS ihtimalinin araştırılması gerektiğini söyledi. MS tedavisinde kullanılan bazı ilaçların ağız sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini de ekleyerek, “Antidepresanlar, antikonvülzanlar ve kortikosteroidler; ağız kuruluğu, tat kaybı, ağız yanması ve çürük oluşumuna neden olabiliyor. Bu ilaçlar sadece hastalığı değil, ağız sağlığını da etkileyebilir. MS hastalarında yorgunluk özellikle günün ilerleyen saatlerinde artar. Dolayısıyla diş tedavileri sabah saatlerine alınmalı ve kısa süreli olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Halk arasında MS hastalığının belirtileriyle ilgili farkındalığın düşük olduğunu vurgulayan Diker, “MS aslında sandığınızdan daha yakın. Eğer diş eti kanamanız varsa, konuşma bozukluğu ya da ağızda uyuşma yaşıyorsanız, bu sadece diş sorunu değil, aynı zamanda sinir sistemi hastalığının bir işareti olabilir. Özellikle gençlerde görülen anlaşılamayan yüz ağrıları ve diş eti problemleri ciddi bir uyarı işareti olabilir” şeklinde uyarılarda bulundu.

Related Posts

Uzmanı açıkladı: Kene vakalarında en sık yapılan ölümcül yanlışlar!

Son dönemlerde artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları ile ilgili konuşan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Salahattin Okur, “Keneyi çıkartırken sigara basmak, kolonya dökmek ve ateş tutmak gibi yanlış yöntemler var. Bunlar, kenenin taşıdığı virüsü insan vücuduna enjekte etmesine sebep oluyor” dedi.

Uzmanlardan “anoreksiya” uyarısı: Sosyal medya bağımlılığı ve popülerlik albenisi, gençleri sürüklüyor

Uzmanlardan “anoreksiya” uyarısı: Sosyal medya bağımlılığı ve popülerlik albenisi, gençleri sürüklüyor

Uzmanı uyarıyor: Soğuk suya aniden girmek kalp krizini tetikleyebilir!

Uzmanı uyarıyor: Soğuk suya aniden girmek kalp krizini tetikleyebilir!

Yaz aylarında vücut ısısındaki ani yükseliş ölümcül olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan bireylerin güneş çarpmalarına karşı risk altında olduğunu ve vücut ısısının ani ve kontrolsüz şekilde yükselmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Uzmanından Kurban Bayramı önerileri: Et tüketirken dikkat edilmesi gerekenler…

Uzmanından Kurban Bayramı önerileri: Et tüketirken dikkat edilmesi gerekenler…

Sohbet robotları ile dertleşmek ruh sağlığı sorunlarına çözüm olabilir mi?

Sohbet robotları ile dertleşmek ruh sağlığı sorunlarına çözüm olabilir mi?