İlaç krizi kapıda

ABD Başkanı Donald Trump, son günlerde reçeteli ilaç ve farmasötik fiyatlarında önemli bir indirim yapacaklarını açıkladı. Yapılan indirimin yüzde 30 ila yüzde 80 arasında olması bekleniyor. Bu adımın dünya genelinde fiyatları dengeleyerek eşitlik sağlayacağı düşünülüyor. Cumhuriyet, bu kararın eczacılar üzerindeki olası etkilerini İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Tülü ile konuştu.

Murat Tülü, “Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan bizim gibi ülkeler, bu karar nedeniyle zor durumda kalabilir. Özellikle onkoloji ve nadir hastalıklar için kullanılan ilaçlara ulaşmak konusunda ciddi sorunlar yaşayabiliriz. Bu tür ilaçlarda dışa bağımlı durumdayız ve böyle bir politika benimsememiz durumunda fiyatlarımız da artabilir. Yunanistan, İtalya, Fransa, İspanya ve Portekiz gibi ülkelerde ilaç fiyatlarının artması durumunda bizim de aynı yönde ilerleyebileceğini görebiliriz.” şeklinde konuştu. Tülü, Türkiye’nin bu durumdan en çok etkilenecek ülkelerden biri olabileceğini belirterek, “Acil ilaçlar için bir liste oluşturulmalı, eczanelerde ve hastanelerde minimum stoğun korunması gibi zorunluluklar getirilmeli ve yerli ilaç üretimine destek verilmelidir.” dedi.

‘ALINAN KARAR DÜNYAYI ETKİLEYECEK’

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, Eczacılar Günü’nde düzenlediği basın toplantısında, “Bu karar dünya genelinde önemli etkilere sahip olacaktır. ABD, ilaç sektöründe en büyük ve karlı pazarlardan biridir. Bu pazardaki fiyat değişiklikleri, üretici firmaların küresel politikalarını yeniden şekillendirmesine yol açabilir. Bu kararın, Avrupa’dan Asya’ya birçok gelişmekte olan ülkede fiyat baskısına yol açabileceğini öngörüyoruz.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı. 

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.

Duşta yapılan idrar büyük hata! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Şok diyet uyarısı: Hızlı kilo kaybı sağlığınızdan etmesin!

Yaz ayları yaklaşırken hızlı kilo verme isteği artıyor. Ancak uzmanlar, şok diyetlerin bağışıklık sisteminden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getirdiğini vurguluyor.

Avrupa ve Asya tehlikede! Ölümcül mantar hastalığı küresel ısınma ile yayılıyor

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, sıcak iklime sahip bölgelerde yaygın olan ölümcül bir mantar hastalığının küresel ısınma nedeniyle daha geniş alanlara yayılma ihtimali bulunuyor.