Prof. Dr. Onur Noyan çağın hastalığından kurtulmanın yollarını açıkladı
Prof. Dr. Onur Noyan: “Bağımlılık Gelecek Körlüğüne Sebep Olan Bir Hastalıktır”
Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Onur Noyan, “Ayık Yaşamlar” belgeselinin son bölümüne konuk oldu ve bağımlılık hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Noyan, bağımlılığın gelecek körlüğüne sebep olan bir hastalık olduğunu vurgulayarak, “Biz vücuda fazlaca giren dopaminin yerini, madde dışında bir araçla tamamlamaya çalışıyoruz. Bu tedavi yolunun başlıca ve en önemli adımı ise kişinin, hastalığının farkında olması” dedi.
Uyuşturucu Madde Kullanımı Davranışsal Bir Seçimdir
Prof. Dr. Onur Noyan, uyuşturucu bağımlılığının bir hastalık olduğunu belirterek, “Bağımlılığı bir hastalık olarak görmediğimiz zaman bizim bağımlılığa bakışımız da çok farklı oluyor. Bunu bir seçim ya da ahlaki bir zayıflık olarak gördüğümüz zaman bağımlılık sanki tedavi edilmesi mümkün olmayan bir durummuş gibi algılanıyor. Nihayetinde bağımlılık bir beyin hastalığıdır” şeklinde konuştu.
İlk kullanımın her zaman seçim olduğunu vurgulayan Noyan, madde kullanımının beyinde biyolojik değişikliklere neden olduğunu ve bağımlılığın bu şekilde ortaya çıktığını açıkladı. Kişinin kendini kontrol edemez hale geldiği noktada, bağımlılık sürecinin başladığını ve gelecek körlüğüne yol açtığını belirtti.
Hepimizin Bağımlı Olma Potansiyeli Var
Prof. Dr. Onur Noyan, bağımlılığa yatkın olan spesifik bir topluluk olmadığını vurgulayarak, “Hepimizin bağımlı olma potansiyeli var. Bağımlılar mutlaka parçalanmış ailelerden çıkar gibi yaygın söylemler doğru değil. Çok düzenli bir aile yapısında olan bir ailenin çocuğu da bağımlı olabilir” dedi.
Türkiye’de bireysel tedavi yönteminin ağırlıkta olduğunu belirten Noyan, tedavinin biyolojik ve psikolojik desteği bir arada olmalı gerektiğini söyledi. Hastaların tedavi sürecine kendilerinin de aktif katılım göstermesi gerektiğini vurgulayarak, psikososyal odaklı tedavinin önemine değindi.
Bağımlılık Eşittir Suç Denklemi Doğru Değil
Prof. Dr. Onur Noyan, bağımlılık ve suça yatkınlık arasındaki doğru ilişkiyi anlatarak, “Suç işleyen kişi potansiyel bir bağımlı diyemeyiz. Ya da bir bağımlı potansiyel suçludur dememiz çok yanlış oluyor. Devletin tedavi servislerinin yetersizliğinden bahsederek, AMATEM’lerin yaygınlaştırılması ve doktor-psikolog sayısının arttırılması gerektiğini belirtti.